Så kombinerar du vitt vin med mat
28 maj 2025
Att kombinera mat med vitt vin handlar om balans mellan syra, smakstyrka, sötma och textur. Vitt vin är inte bara för fisk. Rätt vin kan lyfta allt från sallader och skaldjur till asiatiska rätter och kyckling med gräddig sås. Vinexperterna tipsar hur du gör på bästa sätt.
Grunderna
Vitt vin har ofta högre syra än rött vin, vilket gör det särskilt bra till mat med friskhet eller fetma – som citron, smör eller ost. Men precis som vinerna varierar i karaktär, från friska och lätta till rika och fatlagrade, gör även maträtterna det.
Tänk på:
Matcha intensitet – ett lätt vin till lätt mat, ett kraftigt vin till kraftigare rätter.
Syra möter syra – en syrlig rätt (ceviche, vinegrette) behöver ett vin med hög syra.
Fet mat gillar syra – smöriga, gräddiga eller friterade rätter balanseras fint av friska viner.
Sötma kräver sötma – om maten är söt (testa asiatisk mat med sötsur sås) behöver vinet också ha lite restsötma.
Undvik beska krockar – mycket ek eller bitterhet i vinet kan slå fel mot beska eller metalliska smaker.
Enkla knep
Till fisk och skaldjur – välj friska viner som Sauvignon Blanc, Albariño, Muscadet eller en ung Riesling.
Till kyckling eller fläsk med gräddsås – prova ett rundare vin med fatkaraktär, som Chardonnay från Bourgogne eller Kalifornien.
Till asiatiska rätter och kryddor – välj ett vin med viss restsötma och låg alkohol, som halvtorr Riesling eller Gewürztraminer.
Till sallader eller getost – krispiga viner med hög syra som Sauvignon Blanc från Loire passar perfekt.
Till skaldjur med citron eller vinägrett – välj ett vin med ännu högre syra, till exempel Chablis eller champagne.
Till mat med mycket umami (gärna svamp eller parmesan) – prova ett vin med viss komplexitet, exempelvis en fatlagrad Chenin Blanc.
Till vegetariskt med örter – aromatiska viner som Grüner Veltliner eller Verdejo matchar fint.
Smarta tips
När du är osäker – välj ett vin med hög syra, hyfsat låg alkohol och ingen ek. Sådana viner är de mest mångsidiga matvinerna och funkar nästan jämt.
Och så ska vinet vara gott, riktigt gott. Det räddar faktiskt det mesta.
Vinexperterna tipsar!
Supergeneriskt vin på Portugals ikoniska druva.</p><p>Här hittar vi inslag av gröna äpplen, lime, tropiska toner, nektarin och persika, rabarber och krusbär i fin, friskt syrlig kompott.</p><p>Perfekt till skaldjur, gärna grillade havskräftor med citron.