Vinexperterna väljer sina höstfavoriter
7 oktober 2025
Hösten är här. Och med den kommer annan typ av matlagning. Vi är inne mer, hänger i köket, rör i grytorna och umgås. Till mustiga grytor, långkok och ugnsrostade rätter vill vi också ha viner med mer kraft, komplexitet och lång eftersmak. Gärna rött. Våra vinexperter tipsar här om sina höstfavoriter, totalt 15 viner. De flesta finns i Systembolagets fasta sortiment, några går att beställa. Förhoppningsvis hittar du både något riktigt gott och kanske en ny favorit.
Vinexpert Ullrika Markovits
Ekologiskt från den sympatiska vinmakaren Reyneke i Sydafrika. Här möts saftig frukt, mjuka tanniner och en lätt kryddighet i en stil som är tillgänglig, charmig och med frisk energi i avslutet. Servera till helgrillad kyckling, rostad potatis med örter och vitlök.
En supertoscanare som förenar djup frukt med mjuk struktur och den elegans som kännetecknar Ornellaia. Friskt, balanserat och drickvänligt redan i ung ålder. Servera till helstekt oxfile med tryffelsmör och potatisgratängen.
En klassisk Barolo med fast struktur och aromer av körsbär, rosor, viol och kryddiga nyanser. Tanninerna är markerade men eleganta, och den friska syran ger både energi och lång livslängd. Ett vin med kraft idag och stor potential för framtiden. Servera till svamprisotto med massor av parmesan och smör.
Vinexpert Ragnar Falk
Rödbärigt och härligt lättillgängligt vin som funnits på Systembolaget sedan 50-talet. Ett av mina egna go-to tisdagsviner. Drick gärna tillsammans med en hemgjord pizza bianco med parmesan och smörstekta kantareller.
Intressant Chianti Classico med några år på nacken. Ett vin som har mognadstoner som torkade körsbär, jordgubbar, tobak och läder i doften. Lufta gärna 60-90 minuter innan så når den sin potential. Sedan är det dags för mustig höstragu som fått småputtra hela söndagen innan familjen samlas runt bordet. Servera med pappardelle och färsk riven tryffel.
Detta är en "super-Toscanare", en vinstil som blev till på 70-talet när några vinbönder i Toscana ville pröva nytt och började inkludera klassiska franska druvor som till exempel Merlot och Cabernet Sauvignon i sina viner. Här har du ett härligt vin till mat med inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe och vanilj. Trivs bäst med brässerad oxkind i rödvinssås och krämigt potatismos.
Vinexpert Malin Brorell
En favorit som jag gärna tar fram för mysiga höstkvällar som får en att drömma sig bort till Italien. Ett strävt vin med fatinslag, körsbär och svart te samt kanel. Matcha med en god tryffelpasta eller en risotto.
Goda ting kommer i tre, som i vinet Côtes-du-Rhône, där vi hittar druvorna Grenache, Syrah och Mourvedre. Ett vin med kryddighet och inslag av plommon, viol, björnbär och lakrits som passar bra med en mustig höstgryta, förslagsvis en Boeuf Bourguignon.
Hösten är här, en perfekt tid att avnjuta ett fylligt vin från Rioja med mörka körsbär, dill, plommon, kakao och vanilj. Låt vinet bli en självklar del av höstens stämningsfulla middagar.
Vinexpert Pernilla Ringenhall
Nerello Mascalese – Etna i sin mest finstämda form. Från Etnas svala sluttningar kommer denna eleganta tolkning av en unik terroir. Doften är nyanserad, med mogna röda bär, subtil rökighet och en känsla av mineralitet som viskar snarare än ropar. I munnen är vinet medelfylligt, med frisk syra och finpolerade tanniner som ger struktur utan hårdhet. Ett vin som trivs med mat, gärna spaghetti med köttbullar i tomatsås eller fläskstek med ratatouille.
Malbec – Argentinas själ på flaska. Landets nationaldruva, och med rätta: Malbec står idag för 75% av all vinodling i Argentina. Doften är generös, med mogna röda bär, lakrits och en hint av vanilj som rundar av. I munnen medelfyllig, balanserad och självsäker, med mjuka tanniner och en syra som håller allt på plats. Perfekt till lammracks med ugnsrostade rotsaker eller en mustig älggryta.
Viré-Clessé – Chardonnay med ursprung, stil och skärpa. Från södra Bourgogne, där Chardonnay får både värme och finess. Viré-Clessé blev egen appellation 1998, men stilen är tidlös. Doften bjuder på solmogen tropisk frukt, men utan överdrift. I munnen är vinet medelfylligt, drivet av frisk syra och en mineralisk ryggrad som hänger kvar länge. Servera till ugnsstekt kyckling eller torsk, maträtter som matchar vinets precision.
Vinexpert Niklas Wallenberg
Languedocs stjärnvinmakare Gérard Bertrand visar verkligen varför han räknas till regionens främsta. Château L’Hospitalet La Réserve Rouge är gjort på den klassiska blenden Syrah, Grenache och Mourvedre och har en balanserad smak med fatkaraktär, mörka bär, rosmarin och kakao. Passar utmärkt till grillade lammkotletter med vitlök och massa örter.
Lillebror till det legendariska vinet Tignanello. Gjort på Toscanas ikondruva Sangiovese och Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Ett elegant och medelfylligt vin med inslag av mörka bär, kryddor och fatkaraktär. Mycket kvalitet för pengarna!
Visst blir man sugen på rött från Bordeaux när hösten gör entré! Clarendelle, som nyligen gjort comeback på Systembolaget, är mörkfruktigt och kraftfullt med lena tanniner och toner av kryddor och tobak. Ett litet fynd i sin prisklass och perfekt till Steak Frites eller Boeuf Bourguignon.